Klasická vánočka
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- cukr 100 gramů
- droždí 30 gramů
- sůl
- žloutek 3 kusy
- citronová kůra
- muškátový oříšek 1 špetka (mletý, nebo strouhaný)
- cukr vanilkový 1 balíček
- máslo 130 gramů
- rozinky 50 gramů
- mandle 80 gramů (loupané)
- vejce 1 kus (rozšlehané na potření)
Postup přípravy
Mouku se solí dáme do mísy, přidáme cukr, citronovou kůru, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, vykynutý kvásek z droždí a vše zaděláme vlahým mlékem v tužší těsto.
Dobře propracujeme, přidáme rozinky, na nudličky pokrájené mandle, těsto poprášíme moukou a přikryté necháme na teplém místě vykynout. Během kynutí ještě jednou propracujeme.
Vykynuté těsto přendáme na vál, rozdělíme na pět stejných dílů, které rozválíme na stejně dlouhé prameny. Nejprve spleteme tři prameny v cop, přendáme na plech, vyložený pečícím papírem, střed trochu zploštíme, spleteme zbývající 2 prameny, přeneseme na vánočku a konce podsuneme
dospodu. Necháme ještě chvíli kynout.
Nakonec vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a v mírnější troubě asi hodinu pečeme.
Načítám komentáře...