Lussekatter - Luciiny kočičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- máslo 100 gramů
- mléko 200 mililitrů
- smetana na šlehání 50 mililitrů
- vejce 2 kusy
- cukr krupice 100 gramů
- droždí 42 gramů
- šafrán 0,1 gramu
- kardamom 1 lžíce
- sůl
- rozinky (na ozdobu)
Postup přípravy
1. Připravte si kvásek - do vlažného mléka rozdrobte kostku droždí a přidejte asi 2 lžíce cukru. Lžící utřete dohladka a nechte kvásek 10 minut odpočívat v teple. Mezitím smíchejte šafrán se smetanou a metličkou míchejte, dokud se rovnoměrně neobarví. V kastrůlku rospusťte máslo.
2. Do větší mísy prostejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, šafránovou smetanu, 2 vejce, zbytek cukru, kardamom, kvásek a promíchejte. Přisypte sůl a vypracujte pružné, nelepivé těsto. Nechte v teple kynout asi hodinu.
3. Z těsta vyválejte tenké dlouhé proužky a smotejte je do tvarů typických pro kočičky - esíček, beraních hlav, šneků či copů. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut dokynout. Potřete vejcem a ozdobte rozinkami.
4. Pečte 10 - 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Poznámka k receptu
Kočičky se ve Švédsku tradičně pečou na svátek sv. Lucie, proto Luciiny. Původní název odkazuje k pověře, že Lucifer v podobě kočky trestá neposlušné děti, zatímco Ježíšek ty hodné odmění sladkým pečivem. Zářivě žlutým švédským buchtičkám se tak začalo říkat luciferkatter (Luciferovy kočky), což se časem zkomolilo na lussekatter.
Načítám komentáře...