Mazanec I

Seznam surovin

Na kvásek:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Nejdříve připravíme kvásek. Rozdrobené droždí rozmícháme v troše vlažného mléka se špetkou cukru, mírně posypeme moukou a kvásek necháme na teplém místě vzejít.

Rozinky zalijeme rumem a necháme stát.

V míse dobře promícháme mouku s oběma druhy cukru, citronovou kůrou, solí, muškátovým květem a mletými mandlemi a vmícháme slité rozinky. Ve směsi utvoříme důlek, nalijeme do něj žloutky rozmíchané ve vlažném mléce, přidáme změklý tuk, trochu promícháme a nakonec přilijeme vzešlý kvásek. Vše dobře promícháme a uhněteme tužší hladké těsto. Posypeme ho trochou mouky a necháme na teplém místě zakryté utěrkou 2 hodiny kynout.

Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném válu bochánek, přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě 15 minut odpočinout.

Na vrchu mazance uděláme nožem kříž, bochánek potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka a posypeme mandlemi. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 170 - 180 °C a mazanec dopečeme dozlatova (asi 35 minut).

Po prochladnutí mazanec pocukrujeme.

Poznámka k receptu

  • Než začnete zpracovávat těsto, je důležité, aby všechny suroviny (kromě vlažného mléka) měly stejnou, pokojovou teplotu.
  • Pokud začne mazanec během pečení na povrchu rychle tmavnout, zakryjte ho papírem na pečení nebo alobalem.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...