Mazanec I
Seznam surovin
- rozinky 4 lžíce
- rum (trochu)
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- cukr krupice 120 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- muškátový květ 1 špetka
- mandle 3 lžíce (nahrubo mleté)
- žloutek 2 kusy
- mléko 1,25 decilitru (vlažné)
- máslo 100 gramů (nebo Hera)
- mouka pšeničná hladká (na osypání a na vál)
- vejce 1 kus (rozšlehané s trochou mléka, na potření)
- mandle (nasekané, na posypání)
- cukr moučkový (na posypání)
Na kvásek:
- droždí 40 gramů
- mléko (vlažné, trochu)
- cukr 1 špetka
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
Postup přípravy
Nejdříve připravíme kvásek. Rozdrobené droždí rozmícháme v troše vlažného mléka se špetkou cukru, mírně posypeme moukou a kvásek necháme na teplém místě vzejít.
Rozinky zalijeme rumem a necháme stát.
V míse dobře promícháme mouku s oběma druhy cukru, citronovou kůrou, solí, muškátovým květem a mletými mandlemi a vmícháme slité rozinky. Ve směsi utvoříme důlek, nalijeme do něj žloutky rozmíchané ve vlažném mléce, přidáme změklý tuk, trochu promícháme a nakonec přilijeme vzešlý kvásek. Vše dobře promícháme a uhněteme tužší hladké těsto. Posypeme ho trochou mouky a necháme na teplém místě zakryté utěrkou 2 hodiny kynout.
Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném válu bochánek, přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě 15 minut odpočinout.
Na vrchu mazance uděláme nožem kříž, bochánek potřeme vejcem rozšlehaným s trochou mléka a posypeme mandlemi. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 170 - 180 °C a mazanec dopečeme dozlatova (asi 35 minut).
Po prochladnutí mazanec pocukrujeme.
Poznámka k receptu
- Než začnete zpracovávat těsto, je důležité, aby všechny suroviny (kromě vlažného mléka) měly stejnou, pokojovou teplotu.
- Pokud začne mazanec během pečení na povrchu rychle tmavnout, zakryjte ho papírem na pečení nebo alobalem.
Načítám komentáře...