Mazanec II
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- sůl 2 gramy
- máslo 55 gramů
- žloutek 1 kus
- droždí 15 gramů (čerstvé)
- mléko 125 mililitrů
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- rozinky 15 gramů
- mandle 35 gramů
- cukr krupice 55 gramů (+ 1 lžička)
- vejce (na potření)
Postup přípravy
1. Všechny suroviny si připravte s předstihem tak, aby měly pokojovou teplotu. Droždí rozetřete se lžičkou cukru a přidejte špetku mouky. Přilijte polovinu mléka, rozmíchejte, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10 minut.
2. Do mísy dejte změklé máslo a cukr, šlehejte a přidejte žloutek. Mouku prosejte do jiné mísy, přidejte sůl a semínka z vanilkového lusku. Kvásek a polovinu sypké směsi přidejte k vyšlehanému máslu a pomalu zpracujte. Postupně přisypávejte mouku a dolévejte mléko do té doby, než získáte těsto, které se odděluje od stěn mísy.
3. Do těsta zapracujte rozinky a posekané mandle (část si jich nechte na závěrečné posypání), vytvarujte bochánek, vložte zpět do mísy, poprašte trochou mouky, přikryjte utěrkou a nechte kynout 90 minut. Těsto jednou během kynutí stlačte, znovu vytvarujte bochánek a nechte dál kynout.
4. Nakynuté těsto na pracovní desce prohněťte a vyválejte úhledný bochánek. Přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
5. Zatím předehřejte troubu na 180 ºC a rozšlehejte vajíčko na potření. Mazanec potřete vajíčkem, posypte odloženými mandlemi a nastřihněte nůžkami do tvaru kříže.
6. Pečte asi 30 minut, záleží ale na zkušenosti s troubou. Pokud by mazanec rychle zlátl, přikryjte ho alobalem. Před servírováním ho nechte řádně vychladnout.
Poznámka k receptu
Na povrchu krásně vypečený, uvnitř vláčný a jemný - takhle chutnají Velikonoce. Podle rozpisu můžete upéct jeden velký mazanec nebo dva menší. Velký ovšem pečte o 15 minut déle, než uvádíme v receptu. * Ingredience na 1 velký, nebo 2 menší.
Načítám komentáře...