Mazanec s mandlemi
Seznam surovin
Kvásek:
- cukr krupice 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- mléko 1 lžíce
- droždí 1 kostka
Těsto:
- žloutek 3 kusy
- citronová kůra 1 lžička
- máslo 100 gramů
- cukr krupice 150 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mléko 200 mililitrů
- mandle 150 gramů (nasekané)
- vejce (na potření)
- mandlové plátky 50 gramů
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
1. Kvásek: Z cukru, mouky, lehce zahřátého mléka a droždí připravte kvásek. Nechte ho na teplém místě vzejít.
2. V míse nebo v domácí pekárně smíchejte 3 žloutky, citronovou kůru, změklé máslo, cukr, mouku a mléko. Přidejte kvásek a nasekané mandle.
3. Vymíchejte hladké těsto a nechte ho na teplém místě 1,5 hodiny kynout.
4. Z těsta vytvořte 2 bochánky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky navrchu nařízněte do tvaru kříže, potřete prošlehaným vejcem a posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
5. Pečte je asi 30 minut, průběžně zkoušejte těsto dřevěnou špejlí. Mazance podávejte pocukrované moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...