Špaldová vánočka
Seznam surovin
- mouka špaldová 330 gramů (Hladká špaldová mouka Babiččina volba)
- máslo 60 gramů
- cukr krupice 90 gramů
- vejce 3 kusy (2 žloutky + jedno vejce na potření)
- mléko 170 mililitrů
- sůl 1 špetka
- droždí sušené 1/2 balíčku
- citronová kůra 1/2 kusu
- rozinky 1 hrst
- ořechy 1 hrst (nasekané)
- cukr vanilkový 1 balíček
- rum 3 lžíce
Postup přípravy
1. Do mísy nasypte všechny suché ingredience kromě droždí a promíchejte. Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte teplé mléko a nasypte droždí. Nechte 10 min odstát. Přidejte zbylé suroviny a vypracujte hladké, pružné těsto. Na konci hnětení těsto vyklopte na pomoučenou plochu a ještě chvíli ho propracujte rukama. Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte utěrkou a na teplém místě nechte 2 hodiny kynout.
2. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 8 stejných dílů. Jeden z těchto dílůj eště rozdělte napůl. Ze 4 dílů vyválejte stejné válečky a upleťte cop ze 4 pramenů. Ten umístěte na pečicím papírem vyložený plech. Z dalších 3 dílů upleťte klasický cop a ten položte na základnu. 2 nejmenší díly zamotejte dokola a položte na vrch vánočky.
3. Vánočku zpevněte špejlemi a nechte ještě 30 minut kynout. Poté ji potřete vejcem a můžete ji ještě posypat ořechy. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Po 10 min pečení snižte teplotu na 150 °C a pečte přibližně 35 minut, nebo dokud vánočka není hotová. Hotovou vánočku nechte lehce vychladnout a než úplně vystydne, vyjměte špejle.
Načítám komentáře...