Tsoureki - Velikonoční věnec
Seznam surovin
- mléko 250 mililitrů
- cukr krupice 1 lžíce
- droždí sušené 2 lžičky
- mouka pšeničná hladká 450 gramů
- máslo 6 lžic (rozpuštěné)
- med 4 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- mandle 80 gramů (plátky)
- pomerančová kůra kandovaná 50 gramů
- mandle (sekané na ozdobu)
- vejce 4 kusy (syrová)
Postup přípravy
1. V míse od robotu smíchejte 125 g mouky, cukr a sušené droždí. Přilijte ohřáté mléko, rozmíchejte, přikryjte a nechte 15 minut vzejít - na povrchu se začnou dělat bublinky.
2. Do kvásku přidejte 3 lžíce medu, 4 lžíce rozpuštěného másla a sůl. Míchejte a postupně přidávejte mouku, dokud nezískáte měkké a hladké těsto. Je možné, že nespotřebujete všechnu mouku. Nakonec přidejte skořici, mandle a kandovanou pomerančovou kůru. Z těsta vytvarujte bochánek a nechte ho v míse vymazané olejem nakynout. Měl by zdvojnásobit objem, což trvá 60 - 90 minut.
3. Předehřejte troubu na 200°C. Pracovní desku lehce poprašte moukou. Těsto propracujte a rozdělte na tři stejné díly. Z každého vyválejte pramen, ze tří pramenů upleťte cop, stočte ho do tvaru věnce a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
4. Smíchejte zbylé 2 lžíce másla se lžící medu a věnec pomašlujte. Posypte mandlemi a rozmístěte na věnec vejce. Pořádně je zatlačte, aby při pečení z věnce nespadla. Vložte do rozehřáté trouby a pečte 40 minut. V polovině doby pečení věnec zkontrolujte. Pokud by rychle zlátl, zakryjte ho na chvíli alobalem. Před podáváním nechte dobře vychladnout a servírujte posypaný moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
- Pro Řeky jsou Velikonoce hlavními svátky roku, i proto si dávají obzvlášť záležet na tom, co v tu dobu jedí. Tsoureki může být zajímavou alternativou mazance, tak se do něj pusťte.
- Ingredience na 1 kus.
Načítám komentáře...