Tvarohová štóla
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- máslo 250 gramů
- cukr moučkový 200 gramů
- tvaroh měkký 200 gramů
- vejce 2 kusy
- rozinky 100 gramů
- švestky sušené 100 gramů (bez pecek)
- ovoce kandované 100 gramů
- ořechy 100 gramů (nasekané)
- mandle 60 gramů (loupané, nasekané)
- tyčinka karobová 50 gramů (nastrouhaná)
- Becherovka 4 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- melasa 1 lžíce
- citronová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
- mouka (na vál)
- olej (na vymazání formy)
Postup přípravy
Cukr a změklé máslo vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme vejce, citronovou kůru, becherovku a vše ještě chvíli šleháme. Pak vmícháme tvaroh a mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na půlky. Do jedné vmícháme ořechy, polovinu mandlí a třetinu nakrájeného kandovaného a sušeného ovoce, do druhé melasu, karobovou tyčinku a zbytek nakrájeného ovoce.
Každou část rozválíme na pomoučeném válu na silný plát a delší strany přeložíme přes sebe na střed. Vzniklé dva pruhy spleteme do copu, vložíme ho do vymazané formy na srnčí hřbet a pečeme asi 40 - 50 minut při 180 °C.
Upečenou štólu vyklopíme z formy, potřeme rozpuštěným máslem s rumem, posypeme cukrem a zbylými mandlemi a necháme vychladnout.
Načítám komentáře...