Tvarohová štola I
Seznam surovin
Na dokončení:
- máslo (rozpuštěné)
- cukr moučkový
Na těsto:
- tvaroh měkký 250 gramů (tučný)
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- cukr moučkový 180 gramů
- vejce 2 kusy
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- skořice 1/2 lžičky
- rum 3 lžíce
- rozinky 150 gramů
- mandle 100 gramů (sekané)
- ovoce kandované 60 gramů
Postup přípravy
1. Prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte tvaroh, vejce, cukr, rum, skořici, máslo a vypracujte těsto. Přidejte do něj mandle, rozinky, kandované ovoce a znovu zpracujte. Nechte asi 30 minut odležet pod utěrkou.
2. Z těsta vyválejte ovál, který podélně přeložte tak, aby vrchní část zakrývala spodní asi ze tří čtvrtin.
3. Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte 45 minut na 180 °C.
4. Ještě horkou štólu potřete rozpuštěným máslem a důkladně posypte moučkovým cukrem. Štóla se potřebuje rozležet, v alobalu ji dejte třeba do spíže nebo na balkon a nechte ji tam uloženou klidně několik týdnů
Poznámka k receptu
Tradiční vánoční moučník se v Německu peče od 14. století, vzhledem má připomínat Ježíška zabaleného v plenkách. Ani se nechce věřit, že něco tak jednoduchého může tak božsky chutnat. Štólu si upečte s předstihem, rozležení v chladu jí prospěje.
Načítám komentáře...