Tvarohový mazanec
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- máslo 150 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- cukr vanilkový 20 gramů
- tvaroh měkký 250 gramů
- vejce 2 kusy (+ na potření)
- citronová kůra 1 kus
- šťáva citronová 1 lžíce
- rum 2 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 12 gramů
- mandle 70 gramů (nasekané)
- mandlové lupínky 50 gramů
- rozinky 50 gramů
- sůl
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 170 °C. Změklé máslo vyšlehejte společně s oběma cukry do světlé, nadýchané pěny. Postupně zašlehejte dvě vejce – vždy počkejte, až vejce do těsta zcela zapracujete, teprve potom přidejte další. Přidejte tvaroh, citronovou kůru, šťávu, tuzemák a vymíchejte do hladkého krému. Přisypte prosátou mouku se solí a práškem do pečiva a nakonec nasekané mandle.
2. Těsto přendejte na lehce pomoučenou pracovní desku a důkladně rukama propracujte. Přidejte rozinky, zapracujte do těsta a vytvarujte buď jeden velký, nebo tři malé mazance. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Nahoře naznačte malý kříž (nejlépe to jde nůžkami). Vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova. Malé mazance se pečou asi 40 minut, jeden velký 60 minut.
Poznámka k receptu
Pro ty, kdo si netroufnou na kynuté těsto, máme variantu nekynutého mazance. Díky tvarohu je těsto vláčné a nadýchané, mazanec tím pádem i déle vydrží. Ale spíš zmizí rychlostí blesku…
Načítám komentáře...