Tvarohový mazánek
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů (prosátá)
- tvaroh měkký 250 gramů
- cukr moučkový 170 gramů
- Hera 150 gramů
- vejce 2 kusy (velká)
- mandle 60 gramů (oloupané)
- rozinky 60 gramů (opláchnuté)
- rum hnědý - tuzemský 2 lžíce (popř. pár kapek rumové tresti)
- voda 1 lžíce (horká)
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- citronová kůra (nastrouhaná z 1/2 citronu)
- sůl
Postup přípravy
Mouku prosejeme s práškem do pečiva, rozinky zalijeme rumem a necháme nabobtnat. Ve větší nádobě vyšleháme změklý tuk s cukrem a lžící horké vody, vmícháme kůru a po jednom zašleháme vejce. Do směsi přidáme tvaroh, špetku soli a nakonec zlehka vmícháme směs mouky, rozinky v rumu a dvě třetiny mandlí. Vše důkladně promícháme rukama, vypracujeme těsto a vytvoříme hladký bochánek bez povrchových prasklin.
Bochánek dáme na plech vyložený papírem na pečení, vrch posázíme zbylými mandlemi a zatlačíme je do těsta.
Pečeme v troubě vyhřáté na 165 °C 20 minut, teplotu zvýšíme na 180 °C a pečeme ještě dalších 30 - 35 minut. Mazánek necháme vychladnout na mřížce, zabalíme jej do mikrotenové fólie a necháme do druhého dne rozležet. Před podáváním pocukrujeme.
Načítám komentáře...