Ukrajinský mazanec
Seznam surovin
- droždí sušené 1 balíček
- mléko 1,5 hrnku
- mouka pšeničná hladká 7,5 hrnku
- vejce 3 kusy (prošlehaná + na potření )
- máslo 1/2 hrnku (rozpuštěné)
- sůl 1,5 lžičky
- olej (na vymazání)
Postup přípravy
1. Do ½ hrnku vlažné vody vsypte ½ lžičky cukru a droždí. Promíchejte a zakryté nechte 10 minut stát. Pak vlijte do mísy, smíchejte s vlažným mlékem a 2 a ½ hrnku mouky. Umíchejte dohladka, mísu přikryjte a nechte stát, až toto základní kváskové těsto vzejde (budou se na něm tvořit bubliny).
2. Přilijte k němu vejce, vlažné máslo a postupně do něj zapracovávejte prosátou, osolenou mouku. Vypracovávejte, aby vzniklo pevné a hladké těsto, které se nelepí ani k vařečce ani k míse. Přemístěte ho do olejem vymazané mísy, přetáhněte olejem potřenou fólií a nechte na teplém místě vykynout. Pak těsto takzvaně vybouchejte (několikrát s ním udeřte o vál, abyste z něj vypudili vzduch) a nechte znovu vykynout.
3. Jednu třetinu těsta si dejte stranou na ozdoby, zbytek vytvarujte jako bochník a vložte do vymazané koláčové formy. Ze zbylého těsta vytvarujte různé ozdoby, například provazec, kterým bochánek obtočíte, copy, z nichž vytvoříte kříž, růžičky a podobně, a ozdobte jimi mazanec.
4. Troubu předehřejte na 200°C. Mazanec potřete vejcem rozšlehaným s vodou a pečte 15 minut, pak teplotu snižte na 180°C a pečte ještě 40 minut dozlatova. Pokud mazanec rychle hnědne, překryjte ho alobalem.
Poznámka k receptu
Klasické kynuté těsto s máslem v podobě bochánku - to je velikonoční mazanec. Ten ukrajinský je navíc krásně zdobný.
Načítám komentáře...