Vánočka dle Romana Vaňka
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 230 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- droždí 1 kostka
- mléko 115 mililitrů
- cukr 60 gramů
- cukr vanilkový 8 gramů
- máslo 70 gramů (rozpuštěné)
- sůl 4 gramy
- citronová kůra 5 gramů (nastrouhaná)
- vejce 1 kus
- rozinky 35 gramů
- mandle 35 gramů (nasekané, loupané)
- mandlové lupínky (na posypání )
- vejce (rozšlehané, na pomazání)
Postup přípravy
Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.Robot na to při nízkých otáčkách bude potřebovat zhruba 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.Nakonec vmícháme rozinky a mandle.
Těsto vyndáme a necháme 30 minut vyzrát (odpočinout) na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte, nevhodný je nerez nebo mramor, protože chladí).
Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů (o váze cca 100 g), každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen asi 30 cm dlouhý.Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat.
Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.Vánočku dáme na plech a necháme hodinu kynout. Pomašlujeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 4050 minut v troubě rozehřáté na 160°C.
Poznámka k receptu
Na omládek se zadělávají těžká těsta (bohatá na cukr a tuk), jako jsou na vánočku, mazanec nebo koláče. Pokud byste zapracovali droždí do těsta rovnou, zrání a kynutí těsta by trvalo příliš dlouho. Díky tomu, že necháte droždí nejdříve vzejít, jsou kvasinky nastartované, aby těsto provzdušnily a hlavně pracují hned od začátku, tedy od hnětení.
Cukr do omládku nepatří, zabili byste kvasinky, ty si dostatek cukrů pro svoji výživu berou z mouky. Zrání těsta nepodceňujte, v tuto chvíli se pojí chutě, těsto se začíná prokvášet a dostává energii. Pokud mu dopřejete odpočinek, bude se vám za odměnu dobře zpracovávat.
Při následném řádném prokynutí nebudou výrobky dělat v troubě neplechu, mazanec bude držet tvar a vánočka se nerozplete a nepotrhá.
Do těsta patří vanilkový cukr, nikoliv vanilinový. Pokud neseženete vanilkový, na vanilinový zapomeňte a raději jej nahraďte normálním cukrem.
Načítám komentáře...