Vánočka do formy
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- cukr 120 gramů
- mléko 200 mililitrů (vlažné )
- droždí 40 gramů
- máslo 120 gramů (rozehřáté)
- žloutek 2 kusy
- citronová kůra 1 lžíce (strouhaná )
- sůl
- muškátový oříšek (mletý)
- fenykl (mletý )
- rozinky 100 gramů
- mandle 50 gramů
- máslo (trocha, na vymazání)
Postup přípravy
Do hrnku nalijte část mléka, rozdrobte do něj droždí, přidejte 2 lžíce mouky a lžíci cukru. Rozmíchejte a nechte vzejít kvásek.
Mouku prosijte do mísy, část dejte stranou, přidejte do mísy sůl, citronovou kůru, muškátový oříšek, fenykl, žloutky rozmíchané se zbylým mlékem, cukr a vlažné máslo. Zalijte vzešlým kváskem, směs dobře rozmíchejte, postupně zahustěte zbylou moukou. Vypracujte vláčné, ne moc tuhé těsto, zakryjte ho utěrkou a nechte dobře vykynout.
Pak do něj zapracujte rozinky a nasekané mandle. Formu na vánočku vytřete vrstvou másla, naplňte těstem a dobře ho vmáčkněte do stran. Zakryjte opět utěrkou a nechte alespoň půl hodiny kynout.
Vánočku vložte do předehřáté trouby, prvních 10 minut pečte při vyšší teplotě, pak teplotu zmírněte a zvolna upečte dozlatova. Upečenou vánočku nechte asi půl hodiny chladnout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a pocukrujte.
Načítám komentáře...