Vánočka I
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 230 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- mléko 115 mililitrů
- cukr krystal 60 gramů
- cukr vanilkový 1 lžíce
- máslo 70 gramů (změklé)
- vejce 2 kusy
- mandle 1 hrst
- rozinky 1 hrst
- sůl 1 špetka (velká)
- mandle (plátky na posypání)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
1. Do mísy prosejte oba druhy mouky, uprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí a přilijte asi ²/ ³ vlažného mléka. Lehce promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut. Pak přidejte cukr, máslo, sůl a 1 vejce, přilijte zbylé mléko a vypracujte vláčné těsto. Nakonec vmíchejte rozinky, mandle a nechte 30 minut kynout.
2. Vykynuté těsto rozdělte na 6 dílů, které vyválejte na stejně silné prameny. Na jednom konci je spojte tak, abyste na každé straně měli 3 prameny, a upleťte vánočku: oba vnější prameny vždy překřižte a položte do středu - když se podíváte na pracovní plochu, vnější prameny se po překřížení dostanou doprostřed. Prameny, které byly původně druhé, se teď staly vnějšími, opět je překřižte a položte do středu. Další vnější prameny (původně vnitřní) opět překřižte směrem do středu a pokračujte, dokud vánočka není celá zapletená. Konce spojte.
3. Přesuňte vánočku na plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu kynout. Potřete ji rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a pečte asi 45 minut dozlatova v troubě předehřáté na 160 °C.
Poznámka k receptu
Dobře upletená vánočka vzbuzuje obdiv a úctu jako žádné jiné pečivo. Pokud s ní teprve začínáte, vyzkoušejte variantu pletenou z šesti pramenů. Je to snazší, než se zdá.
Načítám komentáře...