Vánočková ryba + Varmuže
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 750 gramů
- máslo 150 gramů
- cukr krupice 150 gramů
- žloutek 4 kusy (z toho 1 nechat na potření)
- cukr vanilkový 1 kus (+mletý anýz a fenykl(1lžicka))
- citronová kůra 1 kus (nastrouhaná z citronu)
- kurkuma 1 špetka
- droždí 70 gramů
- mléko (teplé, dle potřeby)
- rum 2 lžíce
- rozinky
- mandle
Varmuže:
Postup přípravy
1. Droždí nechte vzejít a pak ze všech uvedených surovin vypracujte hutné, vláčné těsto. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vložte do formy a pečte dozlatova (podle starých znalostí se peče tak dlouho, kolik je v něm mouky - z půl kila půl hodiny atd.).
2. Na varmuže, starobylou omáčku z Valašska, v jejímž názvu se ozývá latinský výraz varmusium, uvařte ovoce v troše vody s cukrem, máslem, se skořicí a špetkou soli doměkka, nakonec zahustěte moukou rozmíchanou v mléce. Podávejte k vánočkové rybě (nebo k vánočce).
Načítám komentáře...