Vánoční štóla

Seznam surovin

Na posypání a potření:

Na dokončení:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

Do mísy prosejeme mouku, přidáme droždí rozmíchané v mléce s cukrem, vejce, rozpuštěné zchladé máslo, nastrouhanou bramboru, rum a špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Na závěr do něj přimícháme nakrájenou kandovanou kůru a nakrájené datle a těsto necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.

Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 cm, posypeme ho kakaem a cukrem a pokapeme máslem. Těsto stočíme do rolády a v jedné třetině ho podélně hranou dlaně promáčkneme až k válu. Takto připravenou štólu přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme znovu asi 20 minut kynout.

Před pečením štólu znovu promáčkneme, potřeme lehce vodou a pečeme asi 50 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Ještě horkou štólu potřeme silnější vrstvou másla a hojně ji zasypeme moučkovým cukrem.

Štólu můžeme konzumovat hned po vychladnutí nebo ji zabalíme do fólie a necháme asi týden odležet.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...