Vánoční štóla
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 270 gramů
- datle 100 gramů (sušené, vypeckované)
- máslo 70 gramů
- brambory 1 kus (vařená, oloupaná (asi 70 g))
- cukr 60 gramů (na pečení)
- citronová kůra kandovaná 30 gramů
- pomerančová kůra kandovaná 30 gramů
- vejce 1 kus
- mléko 0,7 decilitru (vlažné)
- rum 1 lžíce
- droždí 15 gramů
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na posypání a potření:
- kakao 2 lžíce
- cukr moučkový 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
Na dokončení:
- máslo 2 lžíce
- cukr moučkový
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku, přidáme droždí rozmíchané v mléce s cukrem, vejce, rozpuštěné zchladé máslo, nastrouhanou bramboru, rum a špetku soli a vypracujeme vláčné těsto. Na závěr do něj přimícháme nakrájenou kandovanou kůru a nakrájené datle a těsto necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.
Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 cm, posypeme ho kakaem a cukrem a pokapeme máslem. Těsto stočíme do rolády a v jedné třetině ho podélně hranou dlaně promáčkneme až k válu. Takto připravenou štólu přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme znovu asi 20 minut kynout.
Před pečením štólu znovu promáčkneme, potřeme lehce vodou a pečeme asi 50 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Ještě horkou štólu potřeme silnější vrstvou másla a hojně ji zasypeme moučkovým cukrem.
Štólu můžeme konzumovat hned po vychladnutí nebo ji zabalíme do fólie a necháme asi týden odležet.
Načítám komentáře...