Banánové lodičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 90 gramů ((nebo dobrý margarín))
- cukr 60 gramů
- žloutek 2 kusy
- banánové čipsy 50 gramů (mleté)
- med 1 lžíce
- máslo (na vymazání formiček)
Na náplň:
- banány 2 kusy
- šťáva limetková (z 1 limetky)
- cukr 60 gramů
- máslo 50 gramů
- žloutek 1 kus
- likér banánový 1/2 decilitru
Na ozdobení:
- čokoládová poleva tmavá 80 gramů
- čokoládová poleva bílá 30 gramů
- ovocné želé 30 gramů
Postup přípravy
Oloupané banány rozmixujeme s limetkovou šťávou a likérem, nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Přidáme cukr rozšlehaný se žloutkem a za stálého míchání necháme směs na mírném ohni zhoustnout. Kastrůlek odstavíme z ohně a když krém zchladne, přimícháme do něj změklé máslo. Do mísy nasypeme mouku, mleté banánové čipsy a cukr, přidáme med, změklé máslo a žloutky a nejprve krátkou menší vařečkou a pak rukama vypracujeme hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se tuk příliš nerozpouštěl. Z těsta vytvarujeme nepříliš silný váleček, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočinout.
Formičky na lodičky (nebo košíčky) lehce vymažeme máslem, naplníme je tenkou vrstvou těsta a pečeme při 150 °C asi 6 – 8 minut (podle velikosti formiček). Upečené lodičky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout. Pak je naplníme krémem a necháme zaschnout.
Každou lodičku z poloviny přetřeme rozpuštěnou čokoládovou polevou, doplníme proužkem bílé polevy a kouskem želé nebo kandovaného ovoce a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...