Basler brunsli
Seznam surovin
- mandle 250 gramů (mleté)
- cukr moučkový 250 gramů
- kakao 50 gramů (kvalitní hořké)
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- sůl 1 špetka
- hřebíček 1 špetka (mletá)
- bílek 2 kusy
- třešňovice 2 lžičky
- cukr krystal (na posypání)
Postup přípravy
1. Cukr prosejte s kakaem a smíchejte s mandlemi, solí, skořicí a hřebíčkem. Bílky lehce prošlehejte a vmíchejte do sypké směsi.
2. Rukou vypracujte hladké, nelepivé těsto. Mějte trpělivost, hmota bude zprvu nepoddajná. V závěru přilijte třešňovici. Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
3. Těsto vyválejte mezi dvěma listy pečicího papíru, plát by měl být silný alespoň 1 cm. Posypte ho krystalovým cukrem a ještě jednou můžete přejet válečkem. Vykrajujte tvary a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Ještě hodinu nechte chladit v lednici.
4. Pečte 8 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Cukroví by mělo zůstat vláčné, takže nepečte déle. Nechte vychladnout a uložte do krabice.
Poznámka k receptu
- Tuhle vánoční specialitu, která pochází z Basileje, můžete ochutnat v mnoha švýcarských rodinách, mívají ji i v cukrárnách.
- Ingredience na 80 kusů.
Načítám komentáře...