Berlínská esíčka
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 240 gramů
- mandle 160 gramů (drcené)
- med 80 gramů
- máslo 70 gramů
- cukr 60 gramů
- čokoláda 50 gramů (rozpuštěná)
- pálenka 1 lžička ((např. višňovice))
- skořice 1 lžička (mletá)
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- pomerančová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
- muškátový květ (mletý, na špičku nože)
- hřebíček (mletý, na špičku nože)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1/2 kusu (na potření)
- čokoládová poleva tmavá (na ozdobení)
- cukr 2 lžíce (granulovaný, na ozdobení)
Postup přípravy
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a mandlemi. V jiné míse rozmícháme změklé máslo s medem, pálenkou, nastrouhanou kůrou a kořením. Přisypeme moučnou směs a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu alespoň 2 hodiny odležet.
Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi na 2 mm, vykrojíme z něj formičkou asi 60 esíček a rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení. Zbytek těsta propracujeme s rozpuštěnou čokoládou, vytvoříme z něj váleček o průměru asi 1,5 cm a nakrájíme ho na 60 koleček. Potřeme je zespodu rozšlehaným vejcem a každé přilepíme na jeden konec esíčka. Druhý konec esíček potřeme zbylým vejcem, posypeme cukrem a vše pečeme asi 12 minut při 170 °C.
Po vychladnutí ozdobíme kolečka na esíčkách čokoládovou polevou a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...