Bílé myšky
Seznam surovin
- linecké těsto 200 gramů
- ořechy lískové 50 gramů (pražené)
- cukr hnědý 50 gramů
- čokoláda 20 gramů
- rum 0,1 decilitru
- vejce 1 kus (na potření)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- mandle (plátky, na ozdobení)
Na polevu:
- cukr moučkový 4 lžíce
- bílek 1/2 kusu
- rum 1 lžička
Postup přípravy
Linecké těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a vykrojíme z něj formičkou asi 25 slziček. Ze zbytků těsta utvoříme stejný počet maličkých kuliček, které nalepíme pomocí rozšlehaného vejce na špičky slziček. Z těsta, které ještě zbyde, utvoříme tenké dlouhé válečky – ocásky. Vše rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a upečeme dozlatova (ocásky hlídáme, aby se nepřipálily).
V misce smícháme oříšky s řepným cukrem, přilijeme rum a rozpuštěnou čokoládu a vypracujeme tuhé těsto, které necháme chvíli odstát. Pak z něj utvoříme váleček o průměru asi 2 cm a nakrájíme ho na špalíčky, z kterých vytvarujeme malé hruštičky. Přimáčkneme je na upečené slzičky a necháme v chladu ztuhnout.
Mezitím utřeme polevu z prosátého moučkového cukru, bílku a rumu. Ztuhlé cukroví potřeme polevou (kromě kuliček – čumáčků), každé myšce uděláme ouška z plátků mandlí a do širšího konce slzičky uděláme špejlí otvor, do kterého zasuneme upečený ocásek.
Recept na základní linecké těsto najdete zde
Načítám komentáře...