Brněnské dortíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- máslo 110 gramů
- cukr 50 gramů
- mandle 30 gramů (nahrubo nastrouhané)
- žloutek 1 kus
- cukr vanilkový 1 balíček
- kakao 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- čokoládová poleva tmavá (na ozdobení)
Na náplň:
- čokoláda hořká 40 gramů
- pomerančová marmeláda 1 lžíce
- máslo 1 lžička
Postup přípravy
V míse smícháme mouku s oběma druhy cukru a mandlemi, přidáme žloutek a změklé máslo a vypracujeme hladké těsto. Oddělíme z něj jednu třetinu a propracujeme ji s kakaem.
Světlé těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát silný asi 1,5 cm a rozkrojíme ho na dvě poloviny. Tmavé těsto rozválíme na stejně silný plát, položíme ho na jeden světlý plát a zakryjeme ho druhým světlým plátem. Lehce je k sobě přimáčkneme a nakrájíme na pruhy široké 5 cm, které ještě překrájíme na plátky silné 4 mm. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova v troubě vyhřáté na 170 °C. Ihned je sundáme z plechu na vhodný tác nebo prkénko a necháme vychladnout.
Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Smícháme ji se změklým máslem a marmeládou a touto směsí slepíme vždy dvě upečené placičky. Přestříkáme je rozehřátou čokoládovou polevou a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...