Chlebíček s rumovou polevou
Seznam surovin
- bílek 4 kusy
- cukr 90 gramů
- moučka bramborová (škrob) 50 gramů ((nebo kukuřičný))
- máslo 20 gramů
- kakao 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- jedlá soda (na špičku nože)
- rum 1 lžíce (na pokapání před plněním)
- tuk (na vymazání pekáčku nebo formy)
- ořechy 2 lžíce (nasekané, opražené)
Na krém:
- mléko 2 decilitry
- cukr 70 gramů
- žloutek 2 kusy
- rum 1/2 decilitru
- moučka bramborová (škrob) 25 gramů (nebo kukuřičný)
Na polevu:
- cukr moučkový 120 gramů
- rum 2 lžíce
- voda 1 lžíce (vařící)
Postup přípravy
Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh. Vešleháme do něj cukr, lehce vmícháme kakao, prosátou škrobovou moučku s amoniem a postupně přikapeme prochladlé rozpuštěné máslo. Vzniklé těsto nalijeme na malý hlubší vymazaný pekáček nebo do formy na biskupský chlebíček, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 20 - 30 minut (podle síly těsta).
Mezitím v kastrůlku zahřejeme rum s cukrem, až se cukr rozpustí. Přilijeme dvě třetiny mléka a přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme škrobovou moučku se žloutky, tuto směs vmícháme do mléka s rumem a cukrem, kastrůlek vložíme do horké vodní lázně a za stálého míchání směs mícháme do zhoustnutí. Pak kastrůlek postavíme do studené vody a kvedláme, až směs vychladne. Dále připravíme polevu. V malé misce umícháme nemastnou vařečkou prosátý cukr s vřelou vodou a rumem do hladka.
Upečený chlebíček po vychladnutí vyklopíme z pekáčku nebo formy, podélně ho rozkrojíme na dvě části, spodní díl lehce pokapeme rumem, potřeme krémem a přitiskneme na něj horní díl. Povrch chlebíčku přelijeme polevou, posypeme nasekanými praženými ořechy a chlebíček necháme uležet v chladu nejméně do druhého dne. Před podáváním ho nakrájíme na plátky.
Načítám komentáře...