Citronové hvězdičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 135 gramů
- cukr 65 gramů
- máslo 60 gramů
- smetana na šlehání 0,15 decilitru
- šťáva citronová 10 gramů
- citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na krém:
- máslo 60 gramů
- žloutek 1 kus
- cukr 2 lžíce
- šťáva citronová 2 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
V míse smícháme mouku s cukrem, změklým máslem, smetanou, špetkou soli a citronovou šťávou a kůrou a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odležet.
Mezitím připravíme krém. V malé kovové misce umícháme citronovou šťávu s cukrem a žloutkem dohladka. Misku posadíme do kastrůlku s horkou vodou a v této vodní lázni směs mícháme do zhoustnutí. Pak do ní přidáme špetku soli, misku posadíme do nádoby s ledovou vodou a když směs zchladne, po částech do ní přimícháme změklé máslo.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, vykrájíme z něj formičkou hvězdičky a v polovině z nich ještě vykrojíme ve středu malé kolečko. Hvězdičky přeložíme na plech s papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 160 - 170 °C je upečeme dorůžova. Po vychladnutí slepíme vždy dvě hvězdičky (plnou a s otvorem) připraveným krémem a necháme je ztuhnout.
Načítám komentáře...