Citronové madlenky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 240 gramů
- cukr 180 gramů
- máslo 120 gramů
- vejce 2 kusy
- jogurt bílý 2/3 decilitru
- šťáva citronová 1 lžíce
- citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- citronová kůra kandovaná (na ozdobení)
Na citronovou polevu:
- cukr moučkový 100 gramů
- šťáva citronová 1 lžíce
- mléko 1 lžička (vřelé)
Postup přípravy
Formičky jemně vymažeme částí rozpuštěného másla. V míse smícháme vejce s cukrem, jogurtem a citronovou šťávou a šleháme elektrickým šlehačem asi 4 minuty. Přidáme zbylé rozpuštěné zbylé máslo, mouku, sůl a nastrouhanou kůru a promícháme.
Těsto lžící rozdělíme do vymazaných formiček, rozložíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 12 minut do lehce zlatavé barvy. Upečené madlenky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
Mezitím v čisté míse utřeme vařečkou prosátý moučkový cukr s citronovou šťávou a mlékem (trvá to asi 10 minut), až vznikne hladká hustá bílá poleva. Vychladlé madlenky přelijeme polevou, ozdobíme tenkými proužky kandované kůry a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...