Čokoládové bochánky s mátou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 240 gramů
- máslo 130 gramů
- cukr 60 gramů
- čokoláda hořká 50 gramů (nastrouhaná)
- žloutek 2 kusy
- kakao 1 lžíce
- máta 1/2 lžičky (drcená sušená)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na náplň:
- pomerančová marmeláda 100 gramů
- šťáva pomerančová 3 lžíce
- cukr 1 lžíce
- pomerančová kůra 1 lžíce (nakrájená na delší proužky)
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku a cukr, přidáme změklé máslo a žloutky nejprve krátkou meší vařečkou a pak rukama všechny suroviny rychle propracujeme, až vznikne hladké těsto. Čtvrtinu těsta oddělíme, zabalíme ji do mikrotenové fólie a uložíme v chladu. Do zbylého těsta zapracujeme kakao, nastrouhanou hořkou čokoládu a mátu, také ho zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
Do rendlíku nalijeme asi 1 dl vody, přidáme cukr, proužky pomerančové kůry, promícháme a vše povaříme asi 3 minuty. Pak pomerančovou kůru vyjmeme a uschováme (použijeme je na ozdobení). Do ochucené vody přidáme pomerančovou marmeládu a šťávu z pomeranče a za občasného míchání zvolna vaříme asi 10 minut.
Odleželé tmavé těsto rozdělíme na malé kousky, utvoříme z nich kuličky, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a do každé vytlačíme prstem důlek. Světlé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrájíme z něj malá kolečka. Důlek v každé kuličce vyložíme kolečkem světlého těsta, pak ho naplníme trochou marmeládové náplně, kuličky vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme, dokud nezačnou okraje světlého těsta zlátnout. Upečené bochánky ozdobíme prožky povařené pomerančové kůry a necháme je vychladnout.
Poznámka k receptu
Pokud nemáte chemicky neošetřené pomeranče, můžete si koupit sušenou krájenou pomerančovou kůru (jako koření).
Načítám komentáře...