Čokoládové košíčky s banánovou marmeládou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 90 gramů (změklé)
- cukr 60 gramů
- žloutek 2 kusy
- čokoláda hořká 50 gramů (nastrouhaná)
- kakao 1 lžíce
- tuk (na vymazání košíčků)
Na marmeládu:
- banány 2 kusy
- cukr 60 gramů
- šťáva limetková 2 lžíce
- likér banánový 1/2 decilitru
Na ozdobení:
- čokoládová poleva bílá 1 balení
- banánové čipsy 50 gramů (rozemleté, pražené)
- cukr moučkový 1 lžíce
Postup přípravy
Nejdříve připravíme marmeládu. Banány oloupeme a rozmixujeme s limetkovou šťávou a likérem. Směs přelijeme do malého kastrůlku a přivedeme k varu. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme zvolna do zhoustnutí. Hotovou marmeládu přelijeme do misky a necháme vychladnout.
Do mísy nasypeme mouku a cukr, přidáme změklé máslo, žloutky, nastrouhanou čokoládu a kakao a nejprve vařečkou a pak rukama rychle vypracujeme hladké tmavé těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
Odleželé těsto rozdělíme na menší kousky, vtlačíme je do formiček na košíčky, které jsme lehce vymazali tukem, a těsto prsty umačkáme do tenké vrstvy. Košíčky rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 6 - 8 minut (podle velikosti formiček). Upečené košíčky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
Bílou čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni. Mleté banánové čipsy lehce opražíme za stálého míchání na suché pánvi a promícháme je s moučkovým cukrem. Každý upečený vychladlý košíček naplníme banánovou marmeládou a přelijeme polevou. Když poleva lehce zaschne, namočíme špičky košíčků do oslazených banánových čipsů a necháme vše ztuhnout.
Načítám komentáře...