Čokoládové košíčky s višněmi
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- cukr moučkový 250 gramů
- máslo 210 gramů
- mandle 80 gramů (drcené)
- čokoláda na vaření 50 gramů
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- kypřící prášek do pečiva (na špičku nože)
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formiček)
Na náplň:
- čokoláda hořká 150 gramů
- smetana 1/2 decilitru
- máslo 10 gramů
- pálenka 0,4 decilitru (višňová)
- cukr 1 lžička
Na ozdobení:
- višně 40 kusů (naložené, proslazené)
- čokoládová poleva tmavá 80 gramů
- marcipán (lístečky (nemusí být))
Postup přípravy
Na vále zpracujeme mouku s nakrájeným máslem, přidáme cukr, mandle, jemně nastrouhanou čokoládu, citronovou kůru, amonium (prášek do pečiva) a špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
Rozdělíme ho na 40 kousků, vtlačíme je do lehce vymazaných formiček na košíčky (ve středu musí zůstat důlek na náplň) a pečeme 10 – 12 minut při 175 °C. Košíčky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout. Višně necháme odkapat a položíme je na papírový ubrousek, aby oschly.
Smetanu svaříme s cukrem, přilijeme pálenku a svaříme asi na polovinu původního množství. Přidáme nakrájenou čokoládu a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Na závěr vmícháme změklé máslo. Když náplň ztuhne, naplníme ji do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme do košíčků.
Oschlé višně ponoříme do rozehřáté polevy, položíme je na vršky košíčků a ozdobíme je marcipánovými lístky.
Načítám komentáře...