Čokoládové sirky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- cukr 120 gramů
- máslo 115 gramů (změklé)
- kakao 25 gramů
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- čokoládová poleva tmavá 300 gramů
- čokoládová poleva bílá 50 gramů
Postup přípravy
Hladkou mouku prosejeme do mísy a promícháme s kakaem a solí. Změklé máslo vyšleháme s cukrem na hladký krém, do kterého vmícháme vejce. Do máslové hmoty po částech vmícháme moučnou směs a připravené těsto necháme odležet asi hodinu v chladu.
Vychlazené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrájíme z něj malé tyčky (sirky). Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 8 minut.
Upečené sirky necháme vychladnout a mezitím rozpustíme čokoládovou polevu. Vychladlé sirky namočíme celé v rozpuštěné čokoládě, necháme je odkapat (nejlépe na kovové mřížce), pak je rozložíme na rovnou podložku pokrytou papírem na pečení a necháme ztuhnout.
Na závěr ztuhlé sirky namočíme jedním koncem do bílé polevy a necháme zatuhnout.
Poznámka k receptu
Sirky lze připravit i ze sněhové hmoty (ušlehané z 300 g moučkového cukru, 3 bílků a lžičky citronové šťávy). Usušte je v mírně vyhřáté troubě a pak jeden konec namočte v tmavé čokoládové polevě.
Načítám komentáře...