Finské kořeněné sušenky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 550 gramů
- margarín 100 gramů
- sirup kukuřičný 80 gramů (tmavý (nebo 40 g medu a 40 g melasy))
- cukr 20 gramů
- vejce 1 kus
- jedlá soda 1 lžička
- pomerančová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
- skořice 1 lžička (mletá)
- zázvor 1 lžička (mletý)
- hřebíček 1/2 lžičky (mletý)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- cukr skořicový 2 lžíce (na posypání)
Postup přípravy
Kukuřičný sirup nebo med smíchaný s melasou přivedeme k varu, přimícháme pomerančovou kůru, skořici, zázvor, hřebíček a margarín, odstavíme z ohně a dále šleháme, dokud směs nevychladne. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mouku se sodou a vychladlou směs a vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme fólií a uložíme přes noc v chladu.
Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a formičkami z něj vykrojíme různé tvary (například soby, stromečky, tuleně apod.). Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, lehce je potřeme vodou, posypeme skořicovým cukrem a pečeme dozlatova asi 8 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.
Načítám komentáře...