Griliášové kroužky
Seznam surovin
- sušenky 100 gramů (griliášové vlnky)
- mouka pšeničná hladká 80 gramů
- ořechy 50 gramů (opražené, mleté)
- žloutek 1 kus
- mléko (vlažné, podle potřeby)
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- ořechy 100 gramů (drcené)
- cukr krystal 80 gramů
- mandle 50 gramů (drcené, loupané)
- máslo 30 gramů
- vejce 1 kus
Na polevu:
Postup přípravy
Oplatky rozmixujeme a smícháme v míse s moukou, žloutkem, oříšky a solí. Podle potřeby přidáme vlažné mléko a propracujeme, až vznikne tuhé hladké těsto.
Připravíme náplň. Do kastrůlku nasypeme cukr a necháme ho pomalu bez míchání roztavit na karamel. Když začne zlátnout, přilijeme dvě lžíce vody a necháme vše rozvařit. Kastrůlek odstavíme z ohně a když karamel častečně zchladne, přimícháme do něj máslo. Jakmile se hmota spojí, přidáme oříšky, polovinu rozšlehaného vejce a sůl a promícháme. Hmotu vyklopíme na fólii, zakryjeme ji další fólií a rozválíme na plát, aby hmota co nejdříve zchladla.
Připravené těsto vložíme mezi dva kusy mikrotenové fólie a rozválíme ho na válu nebo jiné rovné podložce na plát silný asi 2 mm. Stáhneme z něj vrchní fólii a vykrojíme z něj formičkou kolečka. Polovinu koleček rozložíme na plech vyložený papírem na pečení.
V druhé polovině koleček vykrojíme ve středu kulaté otvory a vykrojená kolečka položíme na plná kolečka na plechu. Střed každého kolečka vyplníme kuličkou náplně a upečeme je při 170 °C dozlatova.
Cukr na polevu smícháme v kastrůlku s vodou a vaříme, dokud se cukr nerozpustí na karamel a nezačne zlátnout. Odstavíme ho z ohně a přimícháme med. Upečené cukroví částečně namočíme v polevě a necháme ztuhnout.
Poznámka k receptu
Nepokládejte cukroví při uchovávání na sebe, protože ve vlhku karamel může měknout a cukroví se lepí.
Načítám komentáře...