Housličky
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 210 gramů
- cukr moučkový 70 gramů
- máslo 150 gramů
- kakao 20 gramů
- ořechy 40 gramů (jemně nastrouhané nebo mleté)
- citronová kůra 1 špetka (jemně nastrouhaná)
- skořice 1 špetka
- vanilka 1 špetka (dřeně z vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkového aroma)
Na ozdobení:
- čokoládová poleva tmavá
- čokoládová poleva bílá
- cukrářské zdobení (malé stříbrné perličky nebo cukrové vločky)
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- marmeláda (malinová, na slepení)
Postup přípravy
Na vál nasypeme mouku s cukrem, přidáme nakrájené máslo, kakao,
ořechy, citronovou kůru, skořici a vanilku a vypracujeme hladké
těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme hodinu odležet
v chladničce.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrojíme
z něj housličky. Přeneseme je na plech vyložený papírem na
pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 8 – 10
minut. Upečené housličky přeložíme na rovnou podložku a necháme
vychladnout.
Housličky slepíme po dvou k sobě malinovou marmeládou, na vrchu je potřeme rozehřátou tmavou čokoládovou polevou a než zaschne, přilepíme na ně rozlámané bílé cukrové vločky nebo stříbrné perličky jako kolíky. Když poleva dobře zaschne, dozdobíme housličky tenkými linkami bílé polevy (nakreslíme struny, kobylku a esíčka) a necháme znovu zaschnout.
Načítám komentáře...