Išelské dortíčky
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 140 gramů (změklé)
- kakao 20 gramů (holandské)
- cukr moučkový 70 gramů
- ořechy vlašské 40 gramů (mleté)
- žloutek 1 kus (velký)
- čokoláda (na polití)
- ořechy vlašské (na ozdobu)
Náplň:
- ořechy vlašské 120 gramů (mleté)
- cukr moučkový 80 gramů
- marmeláda 1 lžíce (rybízová)
- rum 2 lžíce
Postup přípravy
1. V míse promíchejte mouku, máslo, cukr, kakao, ořechy a žloutek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte na hodinu odležet do lednice.
2. Mezitím připravte náplň: všechny suroviny smíchejte a lžící utřete do pastovité konzistence.
3. Na lehce pomoučněném vále rozválejte vychlazené těsto na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte kolečka. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte zchladnout.
4. Polovinu cukroví pomažte náplní a přiklopte zbylými kolečky. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, potřete jí vršky cukroví a doprostřed posaďte ořech. Nechte ztuhnout a rozležet.
Poznámka k receptu
Tohle cukroví boduje kombinací křehkého těsta a výrazné pikantní náplně. Navíc čokoládové „dortíčky“ zdobené ořechem skvěle vypadají.
Načítám komentáře...