Išlské kytičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 210 gramů
- máslo 120 gramů
- cukr vanilkový 70 gramů (moučkový)
- ořechy vlašské 40 gramů (mleté)
- vejce 1 kus
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- skořice (mletá, na špičku nože)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- čokoládová poleva tmavá (na ozdobení)
- marcipán (lístečky, na ozdobení)
- ořechy vlašské (rozpůlené, na ozdobení)
Na náplň:
- cukr moučkový 90 gramů
- žloutek 2 kusy
- máslo 40 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- marmeláda 2 lžíce (rybízová nebo malinová)
- rum 1 lžíce
Postup přípravy
Na vál nasypeme hladkou mouku, vanilkový cukr, skořici, špetku soli, strouhanou citronovou kůru a mleté ořechy (mandle), přidáme nakrájené máslo a na závěr vejce a nejprve nožem a pak ručně vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout.
Zatímco se těsto chladí, připravíme náplň. V míse utřeme změklé máslo s moučkovým a vanilinovým cukrem a po částech vmícháme rozšlehané žloutky s rumem.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a vykrojíme z něj formičkou kytičky (nebo jiné menší tvary, např. kolečka). Vykrojené tvary přeneseme pomocí plochého nože na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 10 – 12 minut dorůžova. Pak je necháme vychladnout.
Po vychladnutí polovinu upečených kytiček potřeme vrstvou připravené náplně a druhou polovinu potřeme marmeládou.
Potřené kytičky opatrně spojíme k sobě (vždy kytičku s marmeládou a kytičku s náplní) a necháme ztuhnout.
Nakonec namočíme vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy, kytičky ozdobíme marcipánovými lístky nebo půlkami ořechů či mandlí a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...