Jižanské mandlové koláčky
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- máslo 60 gramů (rozpuštěné, zchladlé)
- cukr třtinový 40 gramů (tmavý)
- žloutek 1 kus
- kakao 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na náplň:
- mléko 2 decilitry
- cukr 50 gramů
- žloutek 2 kusy
- moučka kukuřičná (škrob) 20 gramů
- mandle 2 lžíce (drcené, opražené)
- melasa 1 lžička (nebo tmavý med)
Na mandlové placičky:
- mandlové lupínky 120 gramů
- cukr hnědý 120 gramů
- cukr krupice 60 gramů
- smetana na šlehání 2/3 decilitru
- voda 2/3 decilitru
- tuk (na vymazání plechu)
Na ozdobení:
Postup přípravy
Ze všech přísad na těsto vypracujeme vláčné hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
Mezitím připravíme krém. V kastrůlku smícháme dvě třetiny mléka s melasou (nebo medem) a přivedeme k varu. Škrobovou moučku, žloutky a cukr rozmícháme ve zbylém mléce, tuto směs vmícháme do vroucího mléka s melasou, kastrůlek vložíme do horké vodní lázně a mícháme do zhoustnutí. Pak kastrůlek postavíme do studené vody, do krému vmícháme drcené mandle a dále důkladně mícháme, dokud krém nevychladne.
Dále upečeme placičky. V těžké pánvi se silnějším dnem svaříme oba druhy cukru, vodu a smetanu a zvolna vaříme za stálého míchání. Na zkoušku kápneme trochu hmoty do studené vody. Pokud udrží formu kuličky, stáhneme směs ihned z ohně a mícháme pevnou metličkou asi 10 minut. Pak opatrně vmícháme mandlové plátky, hmotu lžící nalijeme do tvaru placiček na vymazaný plech a necháme ztuhnout.
Odleželé kakaové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vykrájíme z něj kolečka, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 12 – 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Hotová kolečka necháme vychladnout na rovné podložce, pak je potřeme krémem, každé přiklopíme ztuhlou mandlovou placičkou a na závěr každý koláček ozdobíme mandlí namočenou v rozehřáté čokoládě.
Poznámka k receptu
Opražené nesolené mandle (nebo mandlové plátky) si velmi snadno připravíte doma. Nasypte je na plech vyložený papírem na pečení a vložte na několik minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Během pražení mandle promíchejte, aby se opražily stejnoměrně. Pokud je potřebujete mít drcené, nechte je nejdříve vychladnout.
Načítám komentáře...