Kakaové spirálky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 470 gramů
- máslo 315 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- vejce 1 gram (větší)
- cukr vanilkový 1 balíček
- kakao 1 lžíce
- citronová kůra 1 špetka
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme je změknout. Hladkou mouku prosejeme na vál a uděláme v ní důlek. Přidáme rozměklé máslo, moučkový a vanilinový cukr, vejce, citronovou kůru a sůl a ze všech surovin rychle zpracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme vychladit.
Vychlazené těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné co nejrychleji zapracujeme prosáté kakao (můžeme ho přidat i více, aby těsto získalo tmavou barvu) a kakaové těsto necháme opět krátce vychladit. Pak světlé i kakaové těsto rozválíme každé zvlášť na pomoučeném válu na plát do tvaru obdélníku. Jeden plát potřeme rozšlehaným vejcem, zakryjeme ho druhým plátem a delší strany zarovnáme ostrým nožem. Povrch opět potřeme vejcem a slepené pláty stočíme z delší strany pevně do rolády, kterou zabalíme do fólie a uložíme v chladu.
Vychlazenou roládu nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme.
Poznámka k receptu
Na pečení cukroví používejte jen kvalitní kakaový prášek.
Načítám komentáře...