Koňakové štamprle
Seznam surovin
- čokoláda mléčná 100 gramů
- tuk 100 gramů (100%)
- cukr moučkový 100 gramů
- kakao 50 gramů
- mléko sušené 20 gramů
- rum 1 lžička
- moučka bramborová (škrob) 1 lžička
- čokoláda hořká (na slepení)
Na náplň:
- vaječný koňak 3 decilitry (hustý)
- smetana 1 decilitr
Postup přípravy
Tuk nakrájíme a necháme rozpustit (nejlépe v mikrovlnné troubě). Pak k němu přisypeme prosátý moučkový cukr, sušené mléko, kakao a bramborovou moučku a vše důkladně promícháme, až vznikne hladká hmota, kterou na závěr dochutíme rumem. Připravenou hmotu nalijeme do malých vychlazených formiček ve tvaru „štamprlí“, rozlijeme ji po stěnách a ihned vylijeme. Tím se utvoří skořápka, kterou necháme ve formičkách v chladu ztuhnout.
Mléčnou čokoládu rozlámeme na kousky, rozehřejeme ji ve vodní lázni, nalijeme ji na rovnou podložku nebo na plech, povrch uhladíme a čokoládu necháme dobře ztuhnout. Mezitím smícháme smetanu s vaječným koňakem (likérem).
Ze ztuhlého čokoládového plátu vykrájíme kulatým vypichovátkem kolečka o stejném průměru, jako širší části formiček na štamprle. Čokoládové štamprle opatrně vyklopíme z formiček a naplníme je ochucenou smetanou. Každou naplněnou štamprli přilepíme na užším konci pomocí rozehřáté čokolády na čokoládové kolečko a necháme ztuhnout v chladu.
Načítám komentáře...