Kořeněná perníková srdíčka
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 120 gramů
- cukr 60 gramů
- žloutek 2 kusy
- kypřící prášek do perníku 1 lžička
- citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
- pepř bílý 1 špetka (mletý)
- zázvor 1 špetka (mletý)
- skořice 1 špetka (mletá)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- čokoládová poleva bílá (na ozdobení)
Na náplň:
- švestková povidla 100 gramů (nebo marmeláda (nejlépe domácí))
- víno červené 1 decilitr
- med 1 lžíce
Postup přípravy
V míse smícháme hladkou mouku s cukrem, práškem do perníku, citronovou kůrou, mletou skořicí, zázvorem, pepřem a špetkou soli. Přidáme změklé máslo se žloutky a nejprve krátkou menší vařečkou a pak rukama rychle zpracujeme hladké těsto. Vytvarujeme z něj ne příliš silný váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi jako stéblo, vykrojíme z něj sudý počet srdíček a v polovině z nich vykrojíme ještě ve středu malé srdíčko. Všechny tvary přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a upečeme dozlatova. Pak srdíčka ihned přeložíme pomocí plochého tenkého nože na rovnou podložku a necháme je vychladnout.
V malém kastrůlku promícháme švestkovou marmeládu s vínem a medem, zvolna povaříme asi 10 minut, přelijeme do misky a náplň necháme prochladnout. Upečená vychladlá srdíčka slepíme po dvou ochucenou marmeládou (vždy jedno plné a jedno vykrojené) a na závěr je pomocí kornoutku stočeného z trojúhelníku z papíru na pečení ozdobíme tenkou linkou rozehřáté bílé čokoládové polevy a necháme zaschnout.
Poznámka k receptu
Nechte srdíčka několik dnů rozležet v chladu.
Načítám komentáře...