Kořeněné košíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 220 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- máslo 150 gramů
- vejce 2 kusy
- arašídy 50 gramů (pražené)
- ořechy vlašské 50 gramů (pražené)
- cukr vanilkový 1 balíček
- kakao 2 lžičky
- citronová kůra 1 lžička
- pomerančová kůra 1/2 lžičky
- rum 1 lžička
- koření do perníku 1/2 lžičky
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- hřebíček 1/4 lžičky (mletý)
- sůl 1 špetka
- pomerančová kůra kandovaná (na ozdobení)
- čokoláda (na ozdobení)
Postup přípravy
Arašídy a ořechy rozemeleme. Změklé máslo smícháme s oběma druhy cukru, vmícháme vejce, sůl a dvě třetiny všeho koření a nastrouhané kůry. Na závěr vmícháme mouku smíchanou s kakaem a mletými ořechy a vypracujeme měkké hladké těsto. Podle vlastní chuti do něj přidáme zbylé koření, nastrouhanou kůru a rum nebo likér a těsto necháme alespoň 2 hodiny v chladu odpočinout a rozležet.
Pak ho rozdělíme na kousky, vmáčkneme je do vymazaných formiček na košíčky (jen asi do tří čtvrtin, protože těsto při pečení nabude), vložíme je do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme.
Hotové košíčky vyklopíme z formiček a po vychladnutí je ozdobíme rozehřátou čokoládou (tmavou nebo bílou) a nakrájenou kandovanou pomerančovou kůrou.
Načítám komentáře...