KOŠÍČKY S ČOKOLÁDOU ALIAS OŘECHY
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- máslo 150 gramů (změklé + na vymazání formiček)
- cukr moučkový 120 gramů
- ořechy vlašské 50 gramů (mleté)
- bílek 1 kus
Ganache:
- čokoláda hořká 200 gramů
- smetana na šlehání 140 mililitrů
- máslo 30 gramů
- ořechy vlašské (na ozdobu)
- mandle (na ozdobu)
Postup přípravy
1. Do mísy vsypte mouku, cukr, mleté ořechy, máslo, přidejte bí- lek a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte do lednice na 2 hodiny odležet. Mezitím vymažte formičky máslem.
2. Vyndejte těsto, propracujte ho a vyložte jím formičky – zaměřte se na to, aby košíčky byly tenké a kopírovaly formičku, při pečení trochu vyběhnou. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 10–15 minut, dokud lehce nezezlátnou. Nechte je zchladnout.
3. Čokoládu nasekejte nadrobno. Smetanu s máslem přiveďte k varu, stáhněte z plotny a přelijte přes čokoládu. Nechte chvilku stát a pak míchejte, dokud nezískáte hladký krém. Nalijte ho do košíčků, ozdobte ořechy a mandlemi a nechte ztuhnout. Skladujte v chladu, košíčky jsou nejlepší, když se trochu rozleží.
Poznámka k receptu
Křehké košíčky z ořechového těsta nás nadchly. Na naplnění se hodí čokoládová ganache, protože vydrží. Pokud je budete chtít podávat i při jiné příležitosti než jako cukroví, zkuste žloutkový nebo tvarohový krém a ovoce.
2 plechy
Načítám komentáře...