Košíčky s oříškovo-medovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 120 gramů
- máslo 60 gramů
- cukr moučkový 35 gramů
- žloutek 1 kus
- mouka pšeničná hladká (na obalení)
- tuk (na vymazání formiček)
Na náplň:
- ořechy vlašské 100 gramů (mleté)
- pomerančová kůra kandovaná 50 gramů ((nemusí být))
- mléko 3 lžíce
- med 1 lžíce
- rum 2 lžičky
- cukr moučkový 1 lžička
Na ozdobení:
- čokoládová poleva tmavá
- ořechy vlašské (čtvrtky)
Postup přípravy
Hladkou mouku smícháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a změklé máslo a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu odpočinout.
Z odleželého těsta na válu nebo prkénku vytvoříme váleček a nakrájíme ho na stejně velké malé kousky. Lehce je obalíme v mouce a vlačíme je do malých vymazaných formiček na košíčky. Rozložíme je na plech a upečeme v troubě vyhřáté na 160 – 170 °C dorůžova.
Mléko ohřejeme, vmícháme do něj med a necháme ho rozpustit. Pak přidáme mleté ořechy, cukr, rum a nakrájenou pomerančovou kůru, dobře promícháme a necháme vychladnout. Pak krém naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme do vychladlých upečených košíčků.
Čokoládovou polevu v sáčku ponoříme do horké vodní lázně a necháme ji rozpustit. Pak ze sáčku odstřihneme malý růžek, naplněné košíčky ozdobíme tenkými linkami čokolády a necháme polevu zaschnout.
Z vyloupaných vlašských ořechů vybereme hezčí kousky a nakrájíme je ostrým nožem na čtvrtky (nebo je opatrně rozloupneme prsty). Na každý košíček opatrně přimáčkneme čtvrtku ořechu a košíčky uložíme do doby podávání v chladu.
Načítám komentáře...