Košíčky s vanilkovým krémem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 120 gramů
- žloutek 2 kusy
- cukr 60 gramů
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání formiček)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formiček)
- ořechy pistáciové (nesolené, na ozdobení)
Na náplň:
- máslo 100 gramů
- cukr moučkový 100 gramů (ovoněný vanilkou)
- žloutek 1 kus
- mléko 0,9 decilitru
- pudinkový prášek 1 lžička (vanilkový)
Na citronovou pastu:
- cukr 150 gramů
- vejce 2 kusy
- máslo 60 gramů (změklé)
- šťáva citronová 0,9 decilitru
- citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme změklé máslo a žloutky a nejprve krátkou menší vařečkou a pak rukama vypracujeme hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se tuk příliš nerozpouštěl. Z těsta utvoříme ne příliš silný váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenčí plát, vykrájíme z něj kolečka a vmáčkneme je do vymazaných a vysypaných formiček na košíčky. Rozložíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a upečeme do světle zlatavé barvy. Horké košíčky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň. Pudinkový prášek rozmícháme v troše mléka. Vlijeme ho do zbylého vařícího se mléka, promícháme a směs necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme se žloutkem a cukrem a postupně do něj zašleháme vychladlý pudink. Dále připravíme pastu. V malém rendlíku smícháme citronovou šťávu a kůru s cukrem, vložíme ho do horké vodní lázně a mícháme, dokud se vše nespojí. Pak přidáme po částech změklé máslo a když se vše spojí, přimícháme rozšlehané vejce a dále mícháme do zhoustnutí. Rendlík ihned vyjmeme z horké vodní lázně, postavíme ho do studené vody a pastu necháme za stálého míchání zchladnout.
Vychladlé košíčky naplníme pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou do poloviny krémem. Pomocí dalšího sáčku ihned do středu každého košíčku nastříkáme citronovou pastu a každý košíček ještě ozdobíme pistácií.
Načítám komentáře...