Křehké “barbie“ dortíčky s karamelem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 210 gramů
- máslo 140 gramů
- cukr 70 gramů
- žloutek 2 kusy
- citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- cukrářské zdobení (kytičky)
Na karamelový krém:
- máslo 120 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- karamel 2 lžíce (tekutý)
- žloutek 1 kus (čerstvý)
Na polevu:
- bílek 1/2 kusu
- cukr moučkový 90 gramů
- šťáva citronová 5 kapek
Postup přípravy
Hladkou mouku smícháme s cukrem, přidáme změklé máslo, žloutky a strouhanou citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na tenčí plát, ze kterého formičkami vykrájíme kolečka s vroubkovaným okrajem ve třech různých velikostech. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme do světle žluta. Upečené kousky přeložíme pomocí plochého nože na rovnou podložku a necháme je vychladnout.
Mezitím připravíme karamelový krém. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem na hladký krém. Přimícháme žloutek a na závěr vmícháme do krému tekutý karamel.
Vychladlé upečené kousky slepíme po třech (od největšího kolečka po nejmenší) připraveným krémem. Všechny přísady na polevu utřeme v misce čistou vařečkou na hladkou bílou polevu, na slepené kousky namalujeme polevou drobné puntíky, odzdobíme je barevnými cukrovými kytičkami a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...