Krupičkové bonbony
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- tuk 120 gramů
- cukr 50 gramů
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na náplň:
- dětská krupice 85 gramů
- datle 50 gramů (sušené, jemně nakrájené)
- máslo 40 gramů
- ořechy vlašské 25 gramů (mleté)
- cukr 25 gramů
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 2 lžíce ((Salko))
- mléko 2/3 decilitru
Postup přípravy
V kastrolu orestujeme na másle krupičku s ořechy. Když začnou zlátnout, přidáme datle, promícháme, zalijeme mlékem a za stálého míchání krátce povaříme. Přidáme cukr a kondenzované mléko a mícháme, dokud nevznikne hustá kaše. Odstavíme ji z ohně a necháme zchladnout.
Z mouky, tuku, cukru, soli a půlky rozmíchaného vejce vypracujeme pružné těsto, zabalíme ho do fólie, necháme v chladu odpočinout a pak rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm.
Z hmoty na náplň utvoříme 30 válečků. Rozválený plát těsta nakrájíme na 30 obdélníčků, na každý položíme váleček náplně a okraje těsta potřeme zbylým rozmíchaným vejcem. Válečky do těsta zabalíme, konce opatrně zatočíme, bonbony rozložíme na plech s papírem na pečení a pečeme asi 5 minut při 180 °C. Pak snížíme teplotu na 160 °C a bonbony dopečeme dozlatova.
Poznámka k receptu
Upečené, ještě horké bonbony, potřete zbylým vejcem rozmíchaným s troškou vody.
Načítám komentáře...