Lanýžové hrudky s mandlovým likérem
Seznam surovin
- čokoláda hořká 300 gramů (kvalitní)
- máslo 150 gramů
- smetana 100 gramů
- cukr krupice 80 gramů
- med 50 gramů
- likér mandlový (na dochucení)
Na obalení:
- čokoláda hořká 150 gramů
- kakao 100 gramů
Postup přípravy
Do kastrůlku nalijeme smetanu, přisypeme krupicový cukr, přidáme nakrájené máslo a za stálého míchání zahřejeme. Pak směs svaříme a necháme máslo s cukrem rozpustit. Kastrůlek odstavíme z plotny a přidáme do ní med a hořkou čokoládu rozlámanou nebo nakrájenou na malé kousky. Metličkou vše rozmícháme, až se čokoláda rozpustí a vznikne hladký krém, který dochutíme mandlovým likérem. Necháme ho vychladnout a uložíme do druhého dne v chladu.
Vychlazený krém lehce vyšleháme a pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou ho nastříkáme na podložku pokrytou papírem na pečení do tvaru hrudek, které necháme v mrazničce ztuhnout. Mezitím ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu určenou na obalení, ztuhlé hrudky v ní namočíme a necháme odkapat.
Do misky nebo na talířek nasypeme kakao. Ihned po obalení čokoládou a odkapání hrudky položíme do kakaa a převalováním je v něm ze všech stran obalíme. Hotové hrudky uložíme do doby podávání v chladu.
Poznámka k receptu
Při rozpouštění nádobu s čokoládou nezakrývejte, protože by kapky vytvářející se na poklici stékaly do čokolády. V té by se pak vytvořily bubliny a čokoláda by ztratila soudržnost.
Načítám komentáře...