Likérové špičky
Seznam surovin
- med 120 gramů
- mandle 100 gramů (strouhané)
- mouka pšeničná polohrubá 60 gramů
- ořechy 40 gramů (strouhané)
- bílek 2 kusy
- máslo 20 gramů (rozpuštěné)
- tuk (na vymazání plechu)
- vaječný koňak (hustý, na naplnění)
- čokoládová poleva tmavá (na přelití)
Na krém:
- čokoláda 200 gramů
- cukr moučkový 120 gramů
- žloutek 4 kusy
- máslo 80 gramů
- smetana 3 decilitry
- mouka pšeničná polohrubá 30 gramů
Postup přípravy
Z vychlazených bílků ušleháme tuhý sníh, přilijeme k němu rozpuštěný med a dále šleháme, až sníh přestane téci a je opět pevný. Přidáme mandle, ořechy, mouku a rozpuštěné zchladlé máslo a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na malé kousky, utvoříme z nich kuličky, zploštíme je a vytvarujeme do koleček. Rozložíme je na vymazaný plech, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C, upečeme a necháme vychladnout.
V misce rozmícháme smetanu se žloutky, cukrem a moukou a přidáme čokoládu rozlámanou na kousky. Misku vložíme do horké vodní lázně a směs vyšleháme do tuha. Pak misku vyjmeme z lázně a dále šleháme do vychladnutí. Změklé máslo utřeme do pěny a vmícháme ho na závěr do vychladlé hmoty. Připravený krém naplníme do cukrářského sáčku s tenkou trubičkou a nastříkáme ho na vychladlá kolečka do tvaru špiček, které mají dutý střed (krém nastříkáme do zužující se spirály). Zbylý krém si schováme na dozdobení.
Středy špiček zalijeme podle chuti vaječným likérem. Zbylý krém nastříkáme navrch každé špičky jako malou pusinku (tím špičky uzavřeme) a vše necháme vychladit. Na závěr špičky přelijeme rozehřátou čokoládovou polevou a necháme ji ztuhnout.
Načítám komentáře...