Linecká jablíčka
Seznam surovin
- linecké těsto 500 gramů
- kakao 2 lžíce
- smetana na šlehání 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- kakao (na posypání)
Na náplň:
- sušenky 200 gramů (Vlnky griliášové)
- jablka 100 gramů (oloupaná, bez jádřinců)
- čokoláda bílá 50 gramů
- máslo 20 gramů
- cukr 2 lžíce
- strouhanka 2 lžíce
Postup přípravy
Kakao a smetanu zapracujeme do lineckého těsta a necháme ho odležet. Jablka nakrájíme na kousky a podusíme je s cukrem v kastrůlku do husta. Vlnky rozmixujeme na jemnou drť, nasypeme je do mísy, přidáme podušená jablka, rozpuštěnou bílou čokoládu a na závěr strouhanku orestovanou na másle. Vše dobře promícháme a hmotu necháme vychladnout. Pak ji rozdělíme na 20 kousků a vytvarujeme z nich kuličky.
Kousek lineckého těsta odložíme stranou na stopky a bubáky. Zbytek těsta rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, nakrájíme ho na 20 čtverců, do každého zabalíme kuličku náplně a v ruce je vytvarujeme do tvaru jablíček. Z odloženého kousku těsta vytvarujeme 20 kuliček a párátkem je několikrát přimáčkneme na spodní části jablíček. Do každého uděláme špejlí otvor na stopku.
Jablíčka rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, přidáme k nim stopky vytvarované ze zbytku odloženého těsta a pečeme asi 12 minut v troubě vyhřáté na 165 °C. Do horkých upečených jablíček zasuneme stopky, podle chuti jablíčka posypeme kakaem a necháme je vychladnout.
Recept na linecké těsto najdete zde.
Načítám komentáře...