Linecké cukroví
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 210 gramů
- máslo 140 gramů
- cukr krystal 70 gramů
- vanilkový lusk 1/2 kusu (semínka)
- citronová kůra (z 1 citronu)
- žloutek 1 kus (velký nebo 2 malé)
- sůl
- džem malinový (nebo rybízový na slepení)
Postup přípravy
1. Mouku prosejte na pracovní desku, přidejte sůl, cukr, semínka z vanilky a citronovou kůru. Vytvořte důlek, nalijte do něj žloutek a kolem nakrájejte změklé máslo. Rukama zpracujte těsto a nechte do druhého dne rozležet v lednici.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Z odleželého těsta rozválejte na lehce pomoučené ploše asi 2 mm silný plát (množství vystačí asi na tři pláty). Vykrajujte drobné tvary – nezapomeňte do poloviny z nich vykrojit dírku. Nožem přeneste na plech, který není potřeba vymazávat ani vykládat pečicím papírem.
3. Pečte asi 8 minut. Cukroví musí být růžové. Nechte vychladnout a slepujte džemem. Skladujte v plechové krabici a nechte alespoň týden v chladu rozležet.
Poznámka k receptu
Doporučujeme péct rovnou z dvojité dávky, aby se dostalo na každého. Stačí na slepování použít různé druhy džemu a máte rázem širší repertoár.
Načítám komentáře...