Linecké hruštičky
Seznam surovin
- linecké těsto 500 gramů
- tvaroh měkký 50 gramů
- kakao (trochu, na obarvení)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- cukr moučkový (na obalení)
Na náplň:
- sušenky Bebe 250 gramů (Dobré ráno, kakaové)
- hrušky 150 gramů (oloupané, bez jádřinců)
- máslo 50 gramů
- čokoláda bílá 50 gramů
- hruškovice 0,4 decilitru
- cukr hnědý 1 lžíce
- hřebíček 4 kusy
- citronová kůra 1 špetka (nastrouhaná)
Postup přípravy
Tvaroh zapracujeme do lineckého těsta a necháme ho odležet, pouze kousek těsta, z kterého později vytvarujeme stopky a bubáky, odebereme, obarvíme kakaem a necháme stranou. Hrušky nakrájíme na kousky, vložíme do kastrůlku, přidáme cukr, hřebíček, citronovou kůru a hřuškovici a podusíme do husta. Sušenky rozmixujeme na jemnou drť, opražíme je za stálého míchání na másle a nasypeme do mísy. Přidáme podušené hrušky, z kterých jsme odstranili hřebíček, a rozpuštěnou bílou čokoládu, dobře promícháme a hmotu necháme vychladnout. Pak ji rozdělíme na 20 kousků a vytvarujeme z nich šištičky.
Linecké těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, nakrájíme ho na 20 čtverců, do každého zabalíme jednu šištičku náplně a v ruce je vytvarujeme do tvaru hruštiček. Z obarveného těsta vytvarujeme dvacet kuliček a párátkem je několikrát přimáčkneme na spodní části hruštiček jako bubáky. Do každé hruštičky ještě uděláme špejlí otvor na stopku.
Hruštičky rozložíme je na plech s papírem na pečení a přidáme k nim 20 stopek vytvarovaných ze zbytku obarveného těsta. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C a pečeme asi 12 minut. Do ještě hrokých hruštiček zasuneme stopky, celé je obalíme v moučkovém cukru a necháme vychladnout.
Recept na linecké těsto najdete zde.
Načítám komentáře...