Linecké hvězdičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 2,33 hrnku
- cukr moučkový 3/4 hrnku
- máslo 1 kus (kostka)
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- cukr vanilkový 1 kus
- citronová kůra 1 špetka (z 1/4 chemicky neošetřeného citronu)
- džem rybízový 1 kus (nebo jiný džem výrazné chuti, na slepení)
Postup přípravy
Mouku promícháme s oběma cukry a citronovou kůrou. Přidáme vejce, žloutek, rozměklé nakrájené máslo a vypracujeme pevné těsto, které necháme zabalené ve fólii alespoň hodinu odležet v chladničce.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát, z něhož vykrajujeme hvězdičky (polovinu s otvorem uprostřed). Hvězdičky pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení v troubě vyhřáté na 180°C asi 5 minut.
Upečené hvězdičky necháme vychladnout a nakonec je slepujeme zavařeninou, vždy jednu hvězdičku celou a jednu s otvorem.
Poznámka k receptu
Cukroví nechte zchladnout vždy na rovném povrchu, aby se jednotlivé kousky nezkroutily a nepolámaly.
Načítám komentáře...